De Amersfoortse popmuziek laat al sinds het eind van de jaren vijftig van zich horen. Maar er is amper iets van deze roemruchte geschiedenis vastgelegd. Daarom aan de hand van gesprekken met muzikanten en voortrekkers uit de lokale muziekscene deze documentaire over onze pophistorie.

‘Willem Wordt Wakker’ van The Butterflies werd in 1958 een hit, ook al bestond de Top 40 nog niet eens. Het is de eerste hit in de popmuziek afkomstig uit Amersfoort. Sinds die tijd zijn er vele hoogtepunten maar ook dieptepunten te noteren in de historie van de popmuziek uit Amersfoort.

De Sopla, een oude sigarenfabriek waar in de jaren ‘60 happenings werden gehouden, de oprichting van de Bond voor Amersfoortse Muzikanten in de jaren ‘70. Concerten in de Markthal, de kraak en het geheel afbranden van de Grachtkerk. De opening van Cultureel Podium De Kelder aan de Lieve Vrouwestraat tot de eerste en laatste editie van festival Torenpop.

In de documentaire ziet u fragmenten uit het heden van Bizzey, The Ame en rappers Diggy Dex, Wudstik en Jiggy Dje van DAC. Oude opnamen van Pater Moeskroen, het verhaal van de eerste illegale houseparty en punk in de Grachtkerk uit het verleden. Luister naar de opgetekende verhalen van Erik van der Veen, Ide Koffeman en Simon van Luijtelaar en nog vele anderen.